Guvernatorul capitalei irakiene a fost ucis

Date 2005/1/5 9:23:03 | Topic: INFO


Situaþia în Irak este departe de estimãrile optimiste ale oficialilor irakieni. Dupã trei atacuri cu maºinã-capcanã, comise în doar 24 de ore, a fost rândul unui atentat de naturã sã compromitã planurile electorale. Guvernatorul Bagdadului, Ali Al-Haidri, a fost ucis dimineaþã. Asasinatul a fost revendicat pe Internet de gruparea iordanianului Abu Musab al-Zarqawi. Cu nici 24 de ore înainte de a fi asasinat, oficialul spunea cã situaþia securitãþii din capitala irakianã este perfectã.
Mesajul de revendicare publicat pe un site islamist conþine ºi un avertisment: Toþi aliaþii evreilor ºi ai creºtinilor vor avea ... aceeaºi soartã. Atacul de dimineaþã de la Bagdad este cel mai grav cãruia îi cade victimã un demnitar irakian în ultimele 8 luni.

Guvernatorul Bagdadului a fost þinta unei tentative de asasinat ºi în septembrie 2004, în estul Bagdadului. Atunci a scãpat nevãtãmat, dupã ce o maºinã capcanã a explodat în apropierea convoiul în care se afla. Trei dintre gãrzile sale de corp au fost ucise.

Irakul - în general - ºi capitala Bagdad - în special - sunt zguduite de un nou val de violenþe. La primele ore ale dimineþii, explozia unei maºini-capcanã a ucis 11 oameni, în apropierea unui punct de control, la Bagdad. Alte douã atacuri similare s-au produs ieri, în capitala irakianã.

Uciderea guvernatorului Bagdadului ºi recentele atentate ridicã semne de întrebare asupra capacitãþii forþelor de securitate irakiene de a asigura protecþia politicienilor ºi a electoratului, chemat la urne pe 30 ianuarie. De altfel, preºedintele irakian Yiad Allawi a cerut astãzi ONU sã evalueze situaþia din Irak ºi în final sã spunã dacã, în condiþiile de-acum, data de 30 ianuarie este cea mai indicatã pentru organizarea alegerilor.



This article comes from Romania la ZI
http://www.romanialazi.3x.ro

The URL for this story is:
http://www.romanialazi.3x.ro/article.php?storyid=10